شنبه , ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
آخرین اخبار
خانه / مقالات آموزشی / سینمای خانگی چیست؟

سینمای خانگی چیست؟


سینمای خانگی مجموعه ای از وسایل صوتی و تصویری است که میتواند تجربه تماشای یک فیلم در خانه را به کلی دگرگون کند. با استفاده از این تجهیزات و چیدمان صحیح آنها، تلویزیون ساده منزل به یک سینمای کوچک و خودمانی تبدیل میشود.
خرید سیستم سینمای خانگی میتواند کاری مشکل و وقت گیر باشد زیرا ، سیستمهای سینمای خانگی دارای هزاران گزینه مختلف است که باید درنظر گرفته شوند. برای راه اندازی سینمای خانگی به این لوازم  نیاز است .

● لوازم و تجهیزات اصلی
قبل از هرچیز باید نسبت به تمایل و بودجه مورد نظر، تلویزیون بزرگی تهیه کرد تا نسبت تصویر فیلمهایی که به شیوه واید اسکرین (Wide Screen) تهیه شده اند در آن به درستی نمایش داده شود. یک تلویزیون ۲۷ اینچ یا بزرگتر این امکان را میدهد تا کوچکترین جزئیات تصویر را از فاصله مناسب دید.

به دستگاهی که بتواند یک نوع فرمت صوتی فراگیر (surround sound) را گشوده و پخش کند نیز احتیاج است . فرمتهای صوتی فراگیر متعددی وجود دارند که شاید رایج ترین آنها، سیستم فراگیر دالبی دیجیتال (surround sound) باشد. تقریبا تمام DVD های موجود با سیستم دالبی کدگذاری شده اند. برای اینکه به طور کامل از سیستم دالبی دیجیتال استفاده شود به تجهیزات زیر نیاز می باشد :

▪ تلویزیون

▪ پنج بلندگو

▪ ساب ووفر

▪ دستگاه پخش DVD

▪ منبع تغذیه صوتی/تصویری
فرمتهای اولیه صوتی فراگیر دالبی پرو-لاجیک (Dolby Pro-Logic) با دستگاههای پخش دو کاناله مانند دستگاههای پخش ویدئوی  های-فای استریو (Hi-Fi Stereo) یا دستگاههای پخش دیسکهای لیزری متناسب بودند. دستگاههای صوتی تصویری جدیدتر، با فرمتهای فراگیر قدیمی تر را نیز میخوانند و پخش میکنند، در نتیجه سیستمهای جدید با دستگاه پخش ویدئو نیز به خوبی عمل میکنند.
اگر از سیستم استریوی فعلی خود راضی هستید، میتوان با افزودن قطعات جداگانه آنرا به روز رسانی کرد. حتی با داشتن یک سیستم استریوی عالی دو کاناله، به روز رسانی کاری کم خرج نیست. تهیه وسایلی که سیستم استریو را از دو کانال به ۵ کانال تبدیل کرده و فرمتهای جدید را نیز باز کند، به راحتی میتواند بیش از یک دستگاه پخش صوت و تصویر که تمام این کارها را با هم انجام میدهد، خرج بردارد.

تلویزیون
تلویزیون ابزار ارتباطی است که تقریبا در طی ۵۰ سال تغییر اندکی داشته است. اما تغییرات اخیر آن موجب شده اند که تهیه یک تلویزیون جدید علاه بر هیجان انگیز بودن تا حدی گیج کننده هم باشد. بهترین روش انتخاب تلویزیون، مطالعه دقیق کاتالوگها و مشورت با یک دوست “وارد” است که در ضمن از بودجه شما نیز باخبر باشد.

بلندگوها
سیستم بلندگوهای سینمای خانگی مهمترین فاکتور در کیفیت صوتی این مجموعه است. واضح است که برای امتحان و انتخاب سیستم بلندگوها، باید زمان کافی و حوصله فراوانی داشته باشید. یک توصیه خوب به تازه کارها، این است که سیستم بلندگویی که بیش از همه به آن علاقه دارید انتخاب کرده و باقی سیستم و تجهیزات سینمای خانگی خود را بر اساس آن بنا کنید. یک مجموعه کامل از شش بلندگو برای سینمای خانگی عبارتند از:
ـ بلندگوهای چپ و راست جلو
ـ بلندگوهای چپ و راست کناری یا Surround
ـ بلندگوی مرکزی
ـ ساب ووفر
این بلندگوها لزوما نباید همه محصول یک کارخانه باشند، اما لااقل باید از نظر ظاهری با یکدیگر تناسب داشته باشند. یک سیستم بلندگوی سینمای خانگی شامل چهار بلندگوی مکعب مستطیل شکل یا ماهواره ای مشابه با بلندگوی مرکزی و ساب ووفر متناسب با آن است. بلندگوهای ماهواره ای میکرو، بسیار کوچک اما قدرتمند هستند و برای فضاهای کوچک طراحی شده اند.
ـ نکته: افزودن یک جفت بلندگوی جلوی زمینی یا برجی، قدرت صوتی سینمای خانگی را افزایش داده و برای پخش موسیقی نیز عالی است.

▪ ساب ووفر
ساب ووفر یا ساب، مسئول پخش پایینترین فرکانسهای صوتی هستند. تماشاگران باید وجود یک ساب ووفر خوب را در سینمای خانگی حس کنند.
یک ساب ووفر خوب باید تواند اتاق را به لرزه درآورد، نوشیدنی را در لیوان مرتعش کرده و بچه های کوچک را بترساند.
از آنجایی که ساب ووفر ایجاد تاثیر کلی سینمای خانگی را بر عهده دارد، انرژی آن باید از قویترین آمپلی فایر مجموعه تامین شود. باید کاری کرد که تماشاگران با قدرت ساب ووفر بر روی صندلی خود میخکوب شوند .
یکی از محسنات ساب ووفر این است که صدای آن در تمام جهات منتشر می شود، به این ترتیب تعیین محل آن در اتاق بسیار ساده است و میتوان آنرا تقریبا در هر جایی قرار داد.
فقط باید توجه کرد که آنرا در کنج دیوار نگذارشت زیرا طیف صوتی دینامیک آن کاهش میابد، اما قرار دادن آن در گوشه اتاق (نه در زاویه دو دیوار) میتواند نتیجه خوبی داشته باشد.

▪ دستگاه پخش DVD
پذیرفته شدن دستگاههای پخش DVD توسط مشتریان، بدون شک سریعترین انطباق مصرف کننده عادی با تکنولوژی روز به شمار میرود. باور کردن اینکه قبل از سال ۱۹۹۷، DVD و دستگاه پخش آن وجود نداشت، بسیار مشکل است. تنها در طی سه سال، دستگاههای پخش DVD از بخش انحصاری بازار خارج شده و به کالای عمده تمام فروشگاههای صوتی، تصویری و لوازم خانگی تبدیل شدند.
یکی دیگر از دلایل این فروش فوق العاده، کاهش سریع قیمت این دستگاهها و فیلمهای آن بود. در حال حاضر دیگر فیلمهای DVDبه قدری ارزان هستند که کسی آنها را کرایه نمیکند و شاید قیمت خرید آن کمتر هم باشد.
کیفیت تصویر و امکانات متعدد DVD نیز یکی دیگر از دلایل مهم محبوبیت فراوان آن است. اما برای بهره مند شدن از مزایای دستگاههای پخش DVD لزوما نباید سیستم صوتی غول آسا و تلویزیونی بزرگ و HD داشت . تنها چیزی که به آن نیاز می باشد ، یک تلویزیون با ورودی صوت و تصویر است. معمولا سیمهای رابط به این ترتیب وصل میشوند که سیم زرد برای اتصال تصویر یا video و سیم قرمز یا سفید، برای ورودی صوتی یا audio است.

▪ منبع تغذیه یا receiver
تمام امور مربوط به پردازش ، اتصالات و انتخاب مدارها و تقویت از طریق منابع تغذیه سینمای خانگی انجام میشود. تمام قطعات سیستم سینمای خانگی به نوعی به منابع تغذیه متصل هستند. گاهی این منبع تغذیه به سادگی یک آمپلی فایر (amplifier) نامیده میشود زیرا مسئول تدارک چند کانال تقویت کننده به بلندگوهاست ، اما تقویت صوت یا آمپلی فای کردن، تنها یکی از کارهای منبع تغذیه است.
منبع تغذیه شامل قطعات زیر است:
ـ پیش تقویت کننده یا Preamplifier: برای سویچینگ، اتصالات و کنترل بلندی و حجم صدا
ـ رمزخوان یا دیکودر (Decoder) : برای تبدیل دیجیتال به آنالوگ و فرمتهای فراگیر
ـ تقویت کننده یا آمپلی فایر (Amplifier) : فراهم کننده انرژی لازم برای بلندگوها
پردازنده ها یا Processor در منابع تغذیه کار رمزخوانی فرمتهای صدای فراگیر را انجام میدهند و سیگنالهای صوتی دیجیتال را به آنالوگ تبدیل میکنند. تعداد این فرمتها زیاد است و دانستن این نکته که منبع تغذیه شما قادر به رمزگشایی از چه فرمتهایی است، بسیار مهم است. اکثر پردازنده های جدید میتوانند فرمتهای رایج مانند دالبی دیجیتال و DTS را بخوانند و همچنین فرمتهای قدیمی تر مانند Dolby Pro Logic را نیز تشخیص میدهند.
یکی از مهمترین وظایف منبع تغذیه، سویچینگ و کنترل بلندی و حجم صداست. این دستگاه باید ارتباط میان تمام قطعات وصل شده به منبع تغذیه را فراهم کرده و حجم صدا را تعدیل نماید.

امروزه شرکت های بزرگ اروپایی به طراحی و ساخت سینما های خانگی مدرن و پیشرفته روی آورده اند و به این ترتیب امکان ویژه ای را برای دوست داران تنوع و ماجراجویی ایجاد کرده اند. برای مثال شرکت کانادایی الیت که شهرت بسیاری در زمینه طراحی و ساخت سینماهای خانگی مدرن و پیشرفته دارد به تازگی در اقدامی جالب شروع به ساخت سالن های سینمای خانگی با الهام از فیلم های سینمایی معروف کرده است و برای مشتری هایش امکان مشاهده فیلم در فضای بازسازی شده فیلم مورد علاقه شان را بوجود آورده است. از طراحی های مشهور این شرکت می توان به سینماهای خانگی برگرفته از فیلم های شوالیه تاریکی، دزدان دریایی کارائیب، پیشتازان فضا، دروازه ستارگان، بتمن و جنگ ستارگان اشاره کرد. این شرکت همچنین طرح سینمای دهه ۲۰ و طرح غار خفاش (Batcave) را در کارنامه خود دارد.

 

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*

logo-samandehi